Ronja Pyyaho

Livsfarliga myter om självmord
Det finns ett antal myter om självmord som alla är livsfarliga då de sprider felaktig kunskap om självmord, och bidrar till att fler självmordsförsök passerar utan att omgivningen hunnit fånga upp allvaret innan. 

En av dem är att det inte är möjligt att hindra någon från att begå självmord. En annan myt är att det mest är kvinnor som begår självmord, och en tredje myt är att den som berättar om självmordstankar inte menar allvar med att dö. Jag tänkte prata om alla dessa myter i det här inlägget.
 
Det är många som tror att den som har bestämt sig för att ta sitt eget liv inte kan hindras. Men enligt statistik från Karolinska Institutet kommer 85-90 % av de personer som begått allvarliga självmordsförsök att avlida av helt andra orsaker, och många som försökt begå självmord kan ha svårt att relatera till att ha känt så när de mår bättre och inte längre är suicidala och deprimerade. Vidare är det vanligt att den som har självmordstankar länge går och väger för och emot och är ambivalent.

Till följd av maskulinitetsnormer som säger att män ska vara starka och inte visa känslor är det nog mer stigmatiserat att tala om psykisk ohälsa som man än vad det redan är överlag. Psykisk ohälsa drabbar förstås alla kön, och faktum är att män är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Självmord är den vanligaste dödsorsaken hos män i åldern 15-44. År 2016 begick 1478 människor självmord i Sverige, varav 463 var kvinnor och 1015 var män. Fler kvinnor försöker begå självmord än män, men män väljer generellt våldsammare metoder vid självmordsförsök och lyckas oftare.

De allra flesta berättar på något sätt att de vill dö innan de gör ett självmordsförsök. Det är vanligt att personen tror sig vara tydligare om sina självmordstankar än den faktiskt är. 

Ta ALLTID antydningar om självmord på allvar, vaga som tydliga. Finns där för personen, fråga rakt ut om den har självmordstankar och/eller planer, stötta personen i att söka hjälp hos akutpsykiatrisk mottagning, tipsa om självmordslinjens telefonnummer och om du har minsta anledning att tro att situationen är akut: ring 112 och larma. Tveka inte att larma när det behövs, det räddar liv.